Monday, June 25, 2012

Pidato Perdana Presiden Dr Mohamed Morsi


Saya tidak mungkin berdiri dihadapan anda sekalian kecuali berkat rahmat Allah SWT. Terima kasih dan penghormatan kepada syuhada dan luka-luka teriring doa atas jasa mereka yang telah membukakan pintu.

Terima kasih kepada masyarakat Mesir dan tentera yang saya cinta. Tidak ada yang mengetahui dalamnya cinta kecuali Allah SWT.

Terima kasih kepada hakim Mesir yang tengah mengawasi dan melancarkan pilihanraya.Dalam pidato Morsi menyebut wilayah-wilayah yang tidak mendapat perhatian dari Mubarak selama 30 tahun

Para buruh, pemandu bas, jurutera, pengemudi 'wheeler', para pelajar, semuanya adalah keluarga saya. Saya tidak akan membeza-bezakan.

Mari kita melanjutkan perjalanan, agar semua tuntutan revolusi tercapai. Dahulu kita selalu bertanya-tanya: bila rakyat akan menjadi sumber kekuasaan sebagaimana di negara lain? Sekarang, Anda sekalian adalah penguasa. Rakyat dan penguasa sama di depan hukum.

Saya tidak memiliki hak. Semua yang saya punya hanyalah kewajiban. Apabila saya tidak melaksanakan semua janji-janji saya, maka janganlah patuhi saya.


"Wa'tashimu bihablillahi jami'an wa laa tafarraqu"
Mari bersama-sama kita pikul projek kebangkitan. Demi masa depan Mesir. Kita semua bangsa Mesir, Muslim mahupun Kristian, kita semua pelaku peradaban. Saya akan menjaga semua perjanjian dengan semua negara. Saling menghargai. Saya tidak akan izinkan campur tangan asing.

Ketahuilah semuanya, bahwa semua keputusan Mesir tergantung pada keinginan rakyatnya.

Saya faham bahawa kita semua dalam keadaan yang sulit. Tetapi dengan taufik Allah kita akan tempuhi semua ini.Saya tidak akan menghianati kalian semua. 


"Wattaqu yauman turjauuna fihi ilallahi"
Semua orang melihat itu jauh. Tapi kita memandang semua itu dekat.


Terima kasih kerana sudi berkunjung dan meninggalkan komen-komen, diharapkan komen-komen dan kesudian saudara/i meluangkan masa dapat kita manfaat utuk tujuan dakwah. Saya Muhammad Syukri berbesar hati menerima sebarang komen dan kritikan bagi penambah baikan dalam memberbaiki mutu penulisan saya di blog Rintihan Seorang Hamba ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright 2011 @ Rintihan Seorang Hamba!
Setiap artikel yang tersiar di sini dihasilkan untuk tujuan dakwah dan bersifat semasa. Powered by Blogger.
Design by Muhammad Syukri | Bloggerized by Rintihan Seorang Hamba | Powered by Blogger
;