Saturday, July 21, 2012

Sistem Tubuh Kita Ketika Berpuasa


REPUBLIKA.CO.ID, LONDON - Tak perlu takut kehabisan tenaga ketika berpuasa, sehingga Anda memilih untuk bermalas-malasan dan mengurangkan aktiviti fizikal dari biasanya. Selama berpuasa, tubuh Anda menghasilkan tenaga sendiri dengan membakar sumber daya yang disimpan oleh tubuh. Simpanan ini terhasil dari lebihan lemak, karbohidrat, dan gula untuk menghasilkan tenaga.

Hati adalah organ yang paling signifikan dalam proses ini, mengubah lemak menjadi zat kimia yang disebut keton tubuh berupa tiga senyawa larut dalam air yang kemudian digunakan sebagai sumber tenaga.

Justeru itu, tubuh mengambil banyak manfaat dari puasa. Detoksifikasi adalah salah satu manfaat terpenting dari puasa. Sebuah proses yang teratur, detoksifikasi terjadi ketika usus besar, hati, ginjal, paru-paru, kelenjar getah bening, dan kulit menghilangkan atau meneutralkan racun. Proses ini dipercepatkan ketika puasa kerana tubuh memecahkan lemak. Bahan kimia dan racun yang diserap dari makanan dan lingkungan yang disimpan dalam cadangan lemak, dilepaskan sewaktu berpuasa.

Puasa juga menjadi penyembuh bagi tubuh, fikiran, dan jiwa dengan cara yang simultan. Pada tingkat fizikal, tenaga dan sumber daya dialihkan dari sistem pencernaan (yang terus-menerus dilakukan ketika kita tidak berpuasa) ke sistem imunisasi tubuh dan proses metabolisme sehingga kemampuan tubuh untuk menyembuhkan dan membangun kembali berjalan optimal.

Kajian perubatan menunjukkan bahawa berpuasa juga bermanfaat untuk mengendalikan pertumbuhan jaringan yang abnormal pada tubuh, seperti tumor. Sang tumor menjadi kelaparan untuk nutrisi dan kerananya lebih rentan untuk dipecah dan dikeluarkan dari tubuh.

Puasa memungkinkan tubuh untuk memanfaatkan sumber daya dan fokus pada pembangunan kembali pada tingkat mikroskopis seperti DNA dan RNA menjadi lebih berkesan dalam mentranskripsikan protein dan jaringan yang diperlukan tubuh.

Perubahan lain dalam tubuh sewaktu berpuasa termasuklah sedikit penurunan suhu inti tubuh kerana penurunan tingkat metabolisme dan fungsi tubuh secara umum. Kadar gula darah juga turun kerana tubuh menggunakan cadangan glikogen dalam hati dan angka dasar metabolik (BMR) dikurangkan dalam rangka untuk menjimatkan tenaga.

Sistem pencernaan, yang sering kelebihan beban, dan tidak henti-hentinya disuruh bekerja, juga membersihkan sendiri sehingga pencernaan lebih berkesan dan penyerapan nutrisi lebih optimal. Di sisi lain, lapisan lambung dan usus mengikis masalah 'lebihan' tubuh. Proses lain yang menumpang infrastruktur dasar tubuh juga meningkat sewaktu berpuasa, misalnya penghasilan hormon yang meningkat serta pelepasan hormon anti-penuaan.

Alhamdulillah...Islam mempunyai solusi untuk kesihatan jasmani dan rohani kita.

Terima kasih kerana sudi berkunjung dan meninggalkan komen-komen, diharapkan komen-komen dan kesudian saudara/i meluangkan masa dapat kita manfaat utuk tujuan dakwah. Saya Muhammad Syukri berbesar hati menerima sebarang komen dan kritikan bagi penambah baikan dalam memberbaiki mutu penulisan saya di blog Rintihan Seorang Hamba ini.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright 2011 @ Rintihan Seorang Hamba!
Setiap artikel yang tersiar di sini dihasilkan untuk tujuan dakwah dan bersifat semasa. Powered by Blogger.
Design by Muhammad Syukri | Bloggerized by Rintihan Seorang Hamba | Powered by Blogger
;